In veel industrieën zijn automatisaties een noodzakelijke ontwikkeling. Vooral de maakindustrie is gebaat bij een helpende robothand. Een nijpend tekort aan personeel, toenemende druk om te presteren en de hoge eisen van de eindklant om steeds strengere kwaliteitsnormen te behalen – het zijn gekende redenen die bedrijven ertoe drijven om de hulp in te roepen van een robot of zijn kleinere broertje: de cobot. Maar… wat is nu het verschil tussen die twee, en voor welke toepassingen gebruik je best welke -bot?

We vroegen het aan Bart Strouven, specialist robotautomatisatie bij Cibo. 

Het grootste verschil tussen een robot en cobot?

Industriële robots zijn volledig geautomatiseerd en reduceren werkrisico’s, ze jagen de efficiëntie de hoogte in en helpen over het algemeen overheadkosten in toom te houden. Zo kan een productieomgeving makkelijk schalen.

Cobots daarentegen zijn vooral gemaakt om ondersteuning te bieden aan werkkrachten. Ze zijn een betrouwbare metgezel als het aankomt op repetitieve of gevaarlijke taken verschuiven, maar moeten vooral op weg gezet worden en zijn niet autonoom. De symbiose tussen een cobot en een operator vergt ook heel wat tijd en aandacht. 

Hoewel ‘het beestje’ snel leert is het enkel inzetbaar voor niet-complexe werkstukken. Voor eenvoudige schuurbewerkingen zoals excentrisch schuren of licht ontbraamwerk is een cobot uitermate geschikt. Enkel in samenspel met gekwalificeerde werkkrachten is het een meerwaarde. 

Het kleine broertje is makkelijk te programmeren. Een medewerker kan eigenhandig de cobotarm bewegen en het ding onthoudt het manoeuvre.

Een industriële robot daarentegen werkt autonoom meerdere schuurstappen af en beschermt de werkkracht tegen repetitieve taken die blessures kunnen veroorzaken.

Op automatische piloot.

Robots worden ingezet om heel zelfstandig te werken, eenmaal geprogrammeerd zijn ze in staat om zelfstandig bergen werk te verzetten. Integreer je robot in je bestaand proces voor een nog grotere autonomie of automatiseer aan- en afvoer en produceer 24/7

Wissel je toch regelmatig van reeks? Geen zorgen; je kan ook makkelijk wisselen tussen meerdere programma’s zonder tussenkomst van een programmeur. Combineer dit met het juiste opspangereedschap en wissel van product in no time.

Wat klanten van Cibo Robotics absoluut een meerwaarde vinden is dat we programmatie en technologie combineren met schuurkennis. Dat is uniek in de markt. 

Power: ON!

De grotere draagvermogen (payload) die robot heeft laat toe om krachtige motoren te monteren die zware verspaning toelaten en erg complexe bewegingen met een hoge accuraatheid uit te voeren. Teven kunnen we alle motorparameters mee opnemen in de programmatie.

Een cobot is mijn zijn beperkte draagvermogen een ideale partner voor compacte persluchttoestellen of lichte elektrische motoren.

De bewegingssnelheid van een industriële robot is bovendien niet beperkt tot 1m per minuut. Een cobot loopt wel tegen die beperking aan*. 

Een industriële robot is zo’n 12 keer sneller dan een cobot. Da’s zoals een jachtluipaard tegenover een mens (Usain Bolt even buiten beschouwing gelaten)!

“Zo’n robot van Cibo Robotics kan bijvoorbeeld zelf slim wisselen tussen schuurmaterialen!” benadrukt Bart Strouven, specialist automatisering bij Cibo. 

*Deze limiet is enkel van toepassing indien de cobot zonder afscherming wordt gebruikt. 

“Zo’n robot van Cibo Robotics kan bijvoorbeeld zelf slim wisselen tussen schuurmaterialen!” 

Bart Strouven

Expert Robotisering

Een robot kost minder dan je denkt.

 

Wat kost dat nu, zo’n automatische schuurvriend die gaat voor de beste, consistente finish? 

Een robot geeft jou de vrijheid om werkkrachten te verschuiven van het schuurproces naar een plek in de productie waar getrainde werkkrachten essentieel zijn. De betere finish die je aan de hand van een snelle schuurrobot kunt garanderen is ook merkbaar in de kostprijs. Er is minder verspilling omdat de kans op een (menselijke) fout beduidend kleiner is.

Beide kandidaten hebben hun bestaansrecht. 

Een cobot is ideaal om in tandem met één of meerdere operatoren te werken. Ze nemen eenvoudige schuurtaken over van de operator, die zich kan bekommeren over het echte ambacht van het afwerken.
De cobot programmeren heeft een lage leercurve en gebeurd deels tactiel, maar de inclusie van procesparameters is beperkt. De operator blijft voor een deel verantwoordelijk voor het gewenste resultaat.

Een robot is in staat om het ganse schuurproces over te nemen, ongeacht de complexiteit en afwerkingsgraad. De mate van integratie in het schuurproces laat toe om de robot volledig autonoom en zelfs 24/7 te laten werken.
De robot programmeren heeft een meer steile leercurve (dagen ipv uren), maar biedt controle over elk aspect van de robot- en procesparameters. Je proceskennis wordt dus mee opgeslagen in het programma. Een extra borging van je kennis dus en virtueel iedereen kan een werkstuk perfect afwerken.

Wil je weten wat een robot voor jou kan betekenen?