Dat schuurwerk lawaaihinder en vervuiling meebrengt, hoeven we je niet meer te vertellen. Gelukkig wisten ze bij maatwerkbedrijf De Brug dat daar ook iets aan te doen valt: ze haalden een schuurrobot van Cibo in huis. Luk Cools, directeur van De Brug, zet de belangrijkste redenen voor hun investering op een rijtje.

Waarom een schuurrobot? 

Luk: ‘De Brug is een maatwerkbedrijf (dit werd vroeger een beschermde of beschutte werkplaats genoemd) die mensen met een beperking tewerkstelt. Naast deze 300 werknemers, hebben we ook 90 begeleiders in dienst.

Voor ons is het zo mogelijk nog belangrijker dat onze mensen op een gezonde manier kunnen schuren. Ze kregen hoe langer hoe meer schuur- en slijpwerk dat erg vervuilend was, en veel van onze werknemers hebben snel last van de grote lawaaihinder. Onder andere door deze factoren werd het steeds moeilijker om mensen te vinden die het schuur- en slijpwerk op zich wilden nemen.

Met de schuurrobot is dat probleem helemaal opgelost. De robot zit in een afgesloten cel, dus van vervuiling of lawaaihinder is geen sprake meer.’

Waar zet je de robot voor in?

Luk: ‘We kochten de robot in eerste instantie voor het schuurwerk aan onze terrasverwarmers. De productie hiervan begint stilaan wereldwijde proporties aan te nemen, dus automatisatie was sowieso nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. De terrasverwarmers bestaan uit een binnenbak, met daarover een buitenbak. Die buitenbak lassen we op onze lasrobot, maar er is uiteraard ook nog heel wat werk na het lassen.

“Het grootste voordeel is de perfecte samenwerking tussen de robot en onze mensen. Hun timing is perfect op elkaar afgestemd.” 

Luc Cools - Commercieel Technisch Directeur vzw De Brug

Safety First!

 

Hoe konden we dat intensieve slijp- en schuurwerk van de naden vlot en veilig aanpakken? De schuurrobot was het perfecte antwoord. En net alleen naar veiligheid toe. Het grootste voordeel is de vlotte samenwerking tussen de robot en onze mensen. Terwijl de bak in de schuurrobot staat, doen zij synchroon het andere nodige werk zoals polieren. Hun timing is perfect op elkaar afgestemd.’

Hoe konden we dat intensieve slijp- en schuurwerk van de naden vlot en veilig aanpakken?

Waarom Cibo?

Luk: ’Zo’n robot is een serieuze investering. Dus uiteraard zijn wij ook bij de concullega’s van Cibo gaan rondvragen wat de mogelijkheden waren. Het was redelijk snel duidelijk dat die allemaal niet dezelfde ervaring met schuurmaterialen hebben als Cibo. Voor ons was dat heel opvallend én erg belangrijk.

Je kan namelijk zo’n schuurrobot wel eender welke beweging laten doen – dat weten wij zelf ook – maar het resultaat hangt in grote mate af van het juiste schuurgereedschap voor de juiste toepassing. Met de schuurrobot hebben we een gereedschapswisselaar waar we verschillende korrels schuurpapier op kunnen zetten, naargelang het resultaat dat we nastreven. Die mate van perfectie konden we bij andere bedrijven niet krijgen, enkel bij Cibo.

Twijfel je als bedrijf om ook een schuurrobot aan te kopen? Dan zou ik zeker Cibo aanraden. De verschillende verantwoordelijken, zowel bij ons als bij Cibo en VDS creëerden een echte win-win samenwerking.’

Robotisering als opportuniteit

Veiliger werken, perfecte synchronisatie met je werknemers en altijd het juiste schuurmateriaal voor jou opdracht. Dat klinkt als een goede investering.

Geïntrigeerd door het verhaal van Luk?

Contacteer ons!

OOK AUTOMATISEREN MET EEN SCHUURROBOT?